20:56 - Afşin Vergi Dairesi Yeniden İnşa Ediliyor!
15:41 - DEPREM BÖLGESİNE HAK SAHİPLİĞİ İÇİN EK SÜRE!
20:18 - Gençlik Kolları Başkanı Özgül’den Veda!
17:27 - Başkan Kıraç Cumhuriyet Bayramını Kutladı!
14:25 - AK Parti, Afşin 8. Olağan Kongresi Yapıldı.
16:47 - Karabulut Afşin Halkını Kongreye Davet Etti!
19:45 - BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTISI YAPILDI.
19:40 - Afşin’de Rezerv Yapı Alanları İlan Edildi
15:40 - KARABULUT’LA YOLA DEVAM!
20:04 - Yeni Hastane Temeli Atılıyor!
Afşin-Elbistan A Termik Santrali yetkilileri, milli kaynaklarla enerji üretilip, ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürdüklerini belirterek, ıslak baca gazı arıtma sisteminin hayata geçirilmesiyle çevreye duyarlı bir santralin ülkeye hizmet edeceğini ifade ettiler.
Afşin-Elbistan A Termik Santrali yetkilileri, milli kaynaklarla enerji üretilip, ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürdüklerini belirterek, ıslak baca gazı arıtma sisteminin hayata geçirilmesiyle çevreye duyarlı bir santralin ülkeye hizmet edeceğini ifade ettiler.
Çevre mevzuatına uygun Dry FGD (kuru baca gazı arıtma sistemleri) yatırımını 2020 yılının Haziran ayında hayata geçirmesiyle geçici faaliyet belgesini alan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, Wet FGD (ıslak baca gazı arıtma sistemleri) yatırımında da sona yaklaştı.
Türkiye’nin Enerjide Dışa Bağımlılığını Azaltan Önemli Bir Yatırım
Revizyon çalışmalarının devam ettiği santralde çalışmalar hakkında bilgi veren yetkililer, “Dört üniteden oluşan ve hem bölgeye hem de ülkeye önemli katkılar sağlayan santralde sona yaklaşılan revizyon çalışmalarının tamamlanmasıyla santral, hem filtreleme ve baca gazı arıtma sistemleri hususunda dünya standartlarını yakalayacak, hem de bu sayede santralin elektrik üretim kapasitesi artacak.
Millî ve doğal kömür kaynaklarının ekonomiye kazandırılması ve dış ticaret açığının azaltılmasında önemli rol oynayan tesiste, linyit işletmeleri de dahil, çoğu bölge halkından oluşan çok sayıda kişinin istihdamı sağlanıyor. Çevre yatırımlarında uluslararası standarda ulaşmak için santralimizde hayata geçirilen yüksek yatırım maliyetli Wet FGD çalışmaları tüm hızıyla sürerken, kara duman olarak bilinen görüntü de santralin ilk ateşlemesinde kullanılan fuel oil yakıt kullanımının doğalgaz sistemine dönüştürülmesiyle, tarihe karışmıştır.” İfadelerine yer verdiler.
Baca Gazı Arıtma Sistemlerinde Süreç Nasıl İşledi?
Santralin filtreleme ve baca gazı arıtma projesinde, dünyada uygulanan en iyi çevre sistemlerinin hayata geçirilmesinin hedeflendiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Projenin mühendislik çalışmaları hem uluslararası standartlara hem de son teknolojiye sahip olması amacıyla yapılan analizler sonucu, dünyaca tanınan uzman şirketlere verildi ve proje tasarımının tamamlanmasıyla, vakit kaybetmeden yapımına başlandı.
Proje kapsamında, toz tutucu filtreler yüzde 80 oranında yenilendi ve birinci aşamada Dry FGD (kuru baca gazı arıtma) sistemi yüzde yüz oranında tamamlanarak hayata geçirildi. Bu çerçevede, Avrupa’daki uygulama örneklerine uygun olarak hareket edildi ve Haziran 2020’de yasal mevzuata uygunluk denetiminden onay alarak kullanımına başlandı.
İkinci aşamada, daha büyük tesislerden oluşan Wet FGD (ıslak baca gazı arıtma) sistemi inşasına başlandı. Sistemin mühendislik çalışmaları Avrupa’da hazırlandıktan sonra Mart 2020’de temeli atıldı ve pandemi koşullarına rağmen ara verilmeden ilerledi. Sistemlerin, bu yılın ilk yarısında tamamlanması planlanmaktadır.
Wet FGD sistemi içerisindeki dev kireç fabrikası da yüzde 80 tamamlandı. Almanya’dan gelen dev pompa ve solüsyon tesisleri de yüzde 80 oranında tamamlandı. Tamamen Alman firmalarının projelendirdiği ve yapımında sona yaklaşılan bu dev tesislerin tamamı haziran ayında devreye alınmış olacaktır. Hem bölge halkının ve esnafların ve hem de iş dünyasının ilgiyle takip ettiği Afşin Elbistan A Termik Santralimiz, çeşitli olumsuz yaklaşımların ithamlarıyla karşılaşmaktadır. Gerçekleştirdiği çevre yatırımlarını düzenli şekilde sürdüren santralimizle ilgili çeşitli sosyal medya hesaplarında yapılan asılsız paylaşımlara rağmen santralimiz, tamamen yerli kaynaklarla yerli üretime katkı sunmayı sürdürecek ve yatırımlarını planladığı şekilde hayata geçirip katkı sunmaktan vazgeçmeyecektir.”